Åkte hit för att kika lite på JAN LÖÖF- Bildmakarens utställning

Jan Lööf är en av Sveriges främsta tecknare och illustratörer och har med sina numera klassiska serier Felix (1967-1973) och Ville (1975-1976) inspirerat en hel generation serieskapare. Men det är kanske framförallt genom sina barnböcker som han blivit välkänd för den breda publiken. Dubbeldebuten 1966 med En trollkarl i Stockholm och Morfar är sjörövare har följts av ett flertal uppskattade och prisbelönta barnböcker. Jan Lööf har även bidragit till den svenska barnprogramsfloran genom sin medverkan i den kultförklarade tv-serien Tårtan (1972) och den egna dockfilmsproduktionen Skrotnisse och hans vänner som han skapade tillsammans med Lars-Åke Kylén under åren 1978-1985.

Lööfs bildvärld bjuder på en enastående detaljrikedom där fantasi och realism bokstavligt talat går hand i hand. De karaktäristiska miljöerna är ofta fulla av barndomens tekniska underverk och befolkade med karaktärer med en befriande uppfinningsrikedom. Som betraktare är det lätt att dröja sig kvar i detta universum där parallella händelseförlopp och referenser till litteratur, film och konst ger flera dimensioner.

Passade även på att gå en sväng på resten av museet

Viggo spatserade runt och kikade nyfiket medens Svea tyckte det mesta var lite trist/småläskigt..

Comment